Connect, concept, create
Van brand naar burgerhulp
Opdrachtgever: Veiligheidsregio Rotterdam
Doelgroep: Burgers wonend in Rotterdam Rijnmond, zonder fysieke/mentale beperking
Mijn rol: UX research, Interaction Design, Visual Design
Hoe kunnen burgers helpen bij een crisis?
Probleem: Relatief weinig mensen ondernemen actie om zich voor te bereiden op een crisis. De onbekwaamheid van burgers kan de situatie bij een incident verslechteren. Ook speelt de sociale structuur bij buurtbewoners een belangrijke rol. Daarnaast kan er sprake zijn van verminderde zelfredzaamheid bij ouderdom, psychische en/of lichamelijke belemmeringen.
Gewenste situatie: Burgers ondersteunen professionals bij een incident-crisis bestrijding. Ons doel is dat de doelgroep (burgers wonend in Rotterdam Rijnmond, zonder fysieke/mentale beperking) zich meer verbonden voelt met andere buurtbewoners zodat zij tijdens een incident geneigd zijn om elkaar te helpen, aansluitend op de vraag van de opdrachtgever
Connect
Het ontstaan van burgerhulp
Als eerste begon ik met de debriefing waarna ik mogelijke deelvragen opstelde en voorlegde aan het team. We besloten deskresearch uit te voeren waarbij ik aan de hand van deelvragen de huidige situatie onderzocht. Hieruit maakten we individueel insight cards, waaruit we later de belangrijkste inzichten selecteerden. Daarnaast hebben we een stakeholdermap gemaakt.
''Het idee is dat als de sociale structuur sterk is er sneller burgerhulp ontstaat/beter verloopt'' (Universiteit Twente en IO research (2021))
''Of je weet hoe je moet handelen tijdens een incident kan uitmaken of je gaat helpen.''
(Universiteit Twente en IO research (2021))''
Op basis van de deskresearch inzichten stelden we How Might We vragen op, om tot een hoofdvraag te komen. Middels dot voting bepaalden we de definitieve HMW-vraag: ‘’Hoe kunnen wij burgers zonder een fysieke of mentale beperking ondersteunen, motiveren en activeren om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, om mogelijke slachtoffers te kunnen ondersteunen bij een (brand) incident of crisis?’’.
Ook deed ik samen met 2 andere teamleden fieldresearch (interview), de belangrijkste inzichten:
-
Het gevoel van onbekwaamheid kan de doelgroep tegenhouden om in te grijpen bij een incident.
-
Voor de doelgroep speelt het mee hoe sterk zij zich verbonden voelen met buurtbewoners of zij zouden ingrijpen (burgerhulp).
Concept
Burgers aanzetten om te gaan helpen
In de conceptfase besloten we een brainstorm uit te voeren om oplossingen voor het probleem te bedenken en tot concepten te komen. Om te brainstormen leek negatief brainstormen mij handig om tot veel ideeën te komen. Ook stelden we design principles en richtlijnen op.
Concept 1: Pinpoints om aan te geven waar een incident is en wat voor een incident het is. Aanzetten om burgers te laten helpen tijdens de respond fase voordat professionals aanwezig zijn.
Concept 2: Sociale cohesie optimaliseren, dit zodat burgers meer geneigd zijn om elkaar bij een incident te helpen. Ook kunnen ze inspelen op elkaar zwaktes / sterktes wat de zelfredzaamheid tijdens een ramp bevorderd (prepare en respond fase).
Concept 3: inzage welke hulpverleners er zijn, door profielen weer te geven, woonomgeving en wat voor medische kennis buurtbewoners hebben (prepare en respond fase).
Concept 4: stap voor stap informatie bieden tijdens een ramp/incident. Zo weet je hoe je kan handelen tijdens een ramp (respond fase). Hierbij zouden de meest voorkomende incidenten verwerkt worden.​
Richtlijnen
1.
Het product moet de gebruiker motiveren om burgerhulp te verlenen voordat professionals aanwezig zijn
2.
Het product moet de gebruiker informeren en dus kennis geven
3.
Het product moet de gebruiker activeren om mensen uit de buurt hulp te verlenen op het moment dat er een incident is
4.
Het product moet de gebruiker geruststellen en ondersteunen tijdens een noodgeval en moet de gebruiker begeleiden bij het ondernemen van acties bij een incident.
Naar aanleiding van de feedback van de opdrachtgever en kijkend naar concurrenten hebben wij gekozen voor het concept om sociale cohesie te bevorderen. Hierna hebben we met het team de mindmap gemaakt om features te bedenken en vulden we de ideeën in volgens de moscow methode.
Naast de mindmap methode leek de crazy 8’s mij ook waardevol, omdat je hier gelijk ook een visuele impressie krijgt. Deze methode voerden we met het team uit en hebben hieruit middels dot voting ideeën geselecteerd.
*Eigen ideeën
*Ideeën van een teamlid
*Ideeën van een teamlid
*Ideeën van een teamlid
*Ideeën van een teamlid
Vervolgens heb ik met 2 andere teamleden gewerkt aan een sitemap om de schermen en content te structureren en kunnen verwerken in het prototype.
Het prototype bestond uit de volgende onderdelen:
-
Profiel
-
Buurtkaarten (weten waar BHV’ers zijn in de buurt, zodat ze kunnen helpen voordat de hulpverleners er zijn)
-
Buurt cirkel (om te weten wie er bij jou in de buurt wonen met als doel de sociale cohesie te optimaliseren)
-
Incidenten melden
-
Instellingen
-
Homepagina (berichten die geplaatst worden door buurtbewoners om buurt uitjes te organiseren om de sociale cohesie te optimaliseren en updates over de buurt).
Ik was bij de prototype uitwerking verantwoordelijk voor de homepagina. Om het hele prototype te kunnen usertesten werkten we een versie A en B uit met daarbij testvragen.
Create
Een sterkere sociale structuur
In de create fase verwerkten de inzichten en werkten het prototype uit tot een high-fidelity prototype om dit te kunnen valideren bij stakeholders met een usability test. Zo was een aanpassing dat er ook cursussen op het home scherm worden geplaatst om burgers te motiveren om bijvoorbeeld een BHV cursus te volgen met mensen uit hun buurt. Met een teamlid werkte ik aan de interactie van het prototype. Ook ontwierp ik de schermen om je aan te melden voor een cursus of evenement. Verder deed ik ook deskresearch naar universele iconen en naar de iconen stijl die de brandweer gebruikt, zodat de visuele stijl ook getest kon worden.
*Home
*Buurtcirkel - gemaakt door een teamlid
*Incident melden - gemaakt door een teamlid
*Profiel - gemaakt door een teamlid
*Instellingen - gemaakt door een teamlid
Het prototype testte ik samen met een ander teamlid middels scenario’s en testvragen bij stakeholders in dit project (BHV’ers/EHBO’ers). Zo bleek bijvoorbeeld dat zij het waardevol vinden om te zien waar een AED is. Vanuit ethisch perspectief raadden zij ook aan om fysieke aandoeningen (ivm verminderde zelfredzaamheid) alleen zichtbaar te maken voor BHV’ers/EHBO’ers.
We kwamen tot de volgende ontwerp oplossing: app zet burgers en stakeholders (BHV’ers/EHBO’ers) aan om buurtbewoners te helpen bij een incident (respond fase) door sociale cohesie te optimaliseren middels buurt evenementen, cursussen te bieden (kennis te bieden hoe je hulp kan verlenen bij een incident) en een incident kan melden zodat er hulpverlening aankomt.
Terugkijkend naar het proces
Wat ik goed vond gaan in dit project was het actief delen van mijn inzichten na het uitvoeren van de research methodes aan mijn andere teamleden en het doen van suggesties welke methodes passend waren in het ontwerpproces. Ook vond ik het prototypen goed gaan doordat ik hierbij de ontwerprichtlijnen, inzichten en het belang van de opdrachtgever & doelgroep goed in beeld had.
Wat beter kon gaan was bijvoorbeeld het voorbereiden op de usability test, door hier meer tijd voor te nemen. Als we meer tijd hadden gehad, had ik ook de doelgroep graag bij meerdere iteraties het prototype laten testen.
Andere projecten
Geen stress in je vrije tijd
Individueel project | Connect, Concept, Create
Nieuwe manier om te pitchen
WeTransfer | Discover, Define, Design, Deliver